Sürdürülebilirlik Serüvenimin Mihenk Taşı

Ahmet Çağrı Kılınç
3 min readMar 9, 2023

--

Sürdürülebilirlik kavramıyla ne zaman tanıştığımı hatırlamıyorum. O büyülü an ne zamandı acaba?

Bu yolculuk ne zaman başladı bilmesem de bitmeyeceğine eminim. Bu iddialı cümlemin sebebi şu an yazdığım yazı da dahil Medium’da ürettiğim tüm içerikler sürdürülebilirlik ile ilgili. YetGen katılımcısıyken Medium’da yazı yayınlamam gerektiğinde Sudaki Yaşam üzerine Denizlerimizi Öldürüyoruz! başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Daha sonrasında ise Sürdürülemiyor: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar üzerine. Bu yazımda da sürdürülebilirlik yolculuğumun mihenk taşlarından bir tanesi olan Akıllı Hayat Akademisi “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” sürecimi size aktarmak istiyorum.

Sürdürülebilirlik kavramıyla ne zaman tanıştığımı bilmesem de Akıllı Hayat Akademisi “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” ile tanışmamı hatırlıyorum. YetGen liderlerinden olan çok sevdiğim dostum Hüseyin Dinçol’un bir eğitime katıldığını gördüğümde merak edip ne eğitimi olduğunu sordum. Anlattıklarını dinlerken bu alanda kendimi geliştirmek için uzun süredir aradığım şeyi bulduğumu fark edip seneye kesin ben de bu programda yer almalıyım demiştim. Program başvurularının açılmasını sabırsızlıkla bekleyip açılır açılmaz da büyük bir heyecanla başvurumu yaptım. Kabul maili ile de yolculuğum tam anlamıyla başladı.

Oryantasyon buluşması için çok heyacanlıydım, ortak ilgi alanlarında bulaşacağımız katılımcı arkadaşlarımı yakından tanımak için sabırsızlanıyordum. Daha ilk andan ortamı çok sevmiştim. Selin Taşdelen’in her oturum öncesi çok keyifli oynatma listesinden açtığı şarkıların da bunda epey katkısı olduğunu düşünüyorum :) Her eğitim öncesi çalan güzel müzikleri, miro üzerinden birlikte not almayı, öğrendiklerimizi Slack’ten birbirimizle paylaştığımız anları özleyeceğim.

Süreç boyunca Sürdürülebilirlik ve Yaşam Döngüsü, Ekolojik Okuryazarlık, İklim Eğitimi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sürdürülebilirlik ve Gönüllülük, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık, Sosyal Girişimler ve Sürdürülebilirlik, Hikaye Anlatıcılığı, Etki Eğitimi, Sürdürülebilirlik İletişim Stratejisi gibi çok çeşitli başlıklar altında eğitimler aldık.

En sevdiğim kısımlardan bir tanesi de programın sadece eğitimlerle sınırlı olmamasıydı. Program boyunca birçok atölye ve ilham buluşması gerçekleştirdik.

Atölyeler

  • Atölyelerde ekip arkadaşlarımızı daha yakından tanırken aynı zamanda takım çalışmasında bulunarak birlikte ortaya bir ürün çıkarttık.

- Oryantasyon

- Amacını Keşfetme Atölyesi

- Meme Atölyesi

- Komünite Buluşması

- Kitap Kulübü

İlham Buluşmaları

  • Program boyunca dört tane ilham buluşması gerçekleştirildi. Bu buluşmalar sayesinde farklı alanlar hakkında derinlemesine sohbet etme ve sorularımızı sorma fırsatı yakaladık.

- Gençlerle Sürdürülebilirlik İletişimi

- Sosyal Girişimler ve Sürdürülebilirlik

- İş Dünyasında Sürdürülebilirlik

- Yeni Medya ve Sürdürülebilirlik

Program süresince sürdürülebilirlik üzerine derinlemesine eğitimler alarak kendimi geliştirdim. Çok fazla kişiyle tanışma fırsatı yakaladım, harika dostlar edindim. Bitirme projesi olarak ekip arkadaşlarım Zülal Erk, Efdal Efekan Üstel, Dilara Öz, Melike Korkutan ile beş bölümlük mini mini podcastimiz Aradığınız Podcast Şu Anda Sürdürülemiyor”u hayata geçirdik. Bu keyifli sürecin sonunda da sertifika almaya hak kazandım.

Sonuna dediğime bakmayın çünkü bu eğitim programında öğrendiğim en temel nokta; daha öğrenecek çok şeyim olduğu. Buraya kadar okuyanlar için faydalı olacağına inandığım önerilerimi de paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum.

Eğer podcast dinlemeyi seviyorsanız “Aradığınız Podcast Şu Anda Sürdürülemiyor”a bence bir şans verebilirsiniz şaka şaka kendi podcast reklamımı yapmak yerine severek takip ettiğim Onarım Atölyesine bakmanızı tavsiye ederim. Sevgili Ekin Al harika işlere imza atmaya devam ediyor bence kesinlikle takip etmelisiniz.

Süreklilikten Sürdürülebilirliğe — Dr. İzel Levi Coşkun

Ayrıca benim gibi bu alanla ilgilenen bir hukukçuysanız da Özlem Altıparmak ve Cem Altıparmak’ı takip etmenizi ve Doğa Derneği tarafından hayata geçirilen İklim Adaleti Seminerlerine katılmanızı tavsiye ederim. Seminerlere tam katılım sağlayan hukukçularla “İklim Adaleti Hukukçu Ağı” oluşturulacak. Program detayları ve başvuru için: https://lnkd.in/d9rWKpza

Ahmet Çağrı Kılınç

--

--